Nichita Stanescu

| Start | Biografie | Poezii | Imagini | Linkuri | Contact |

Nichita Stanescu - Poetul necuvintelor

Poet roman, nascut la 31 martie 1933 la Ploiesti, judetul Prahova. A absolvit Facultatea de filologie a Universitatii din Bucuresti in 1957.

Debutul in literatura si l-a facut in 1957 în revistele Tribuna si Gazeta literara din Cluj cu trei poezii. Primul volum i-a aparut in 1960, "Sensul iubirii", care contine 112 de pagini de poezii. In 1964 apare volumul "O viziune a sentimentelor", volum cu care poetul primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1969 tipareste "Necuvintele", un alt volum care primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1972 obtine pentru a treia oara Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de eseuri "Cartea de recitire". In 1975 obtine pentru ultima oara Premiul Uniunii Scriitorilor si i se atribuie premiul international "Gottfried von Herder".

In 1980, propus de Academia suedeza, poetul candideaza la Premiul Nobel alaturi de Elitis, Frisch, Senghor si Borges. Premiul este dat poetului grec Odysseas Elitis.

Se stinge din viata la 13 decembrie 1983 la Bucuresti.

Nichita Stanescu

Nichita Stanescu s-a impus ca unul dintre cei mai interesanti si valorosi creatori de poezie moderna; ca o recunoastere a valorii creatiei sale, i s-a conferit în 1975, la Viena, premiul Herder, iar în 1982, în Iugoslavia, premiul "Cununa de Aur".

Nichita Stanescu este mai interesat, mai emotionat de idee decât de sentiment. Calea care sa-i satisfaca nevoia de siguranta ducea spre disciplinele riguroase ale spiritului, spre geometrie si fizica. Critica literara considera ca de la Ion Barbu, poezia româneasca nu a mai cunoscut o asemenea capacitate de abstractizare ca în cazul lui Nichita Stanescu.

Criticul Eugen Simion defineste poezia lui Nichita Stanescu "poezia poeziei". Stanescu însusi afirma: "poezia nu este numai arta, este însasi viata, însusi sufletul vietii". De-a lungul întregii sale creatii se disting încercari de a defini conceptia sa despre cunoastere prin arta, despre echilibrul dintre continutul si forma poeziei, despre relatia poetului cu cuvântul. Poezii pe aceasta tema: "Ars poetica", "Arta poeziei", "Arta poetica", "Arta scrisului", "Autoportret", "Poezia", "Poetul ca si soldatul", "Cautarea tonului", "Poetul", "Tonul", "Timbrul".

Nichita Stanescu - poetul necuvintelor

Dictionar   Meditatii   Creare site