|
Virginia ZEANI
Nume: ZEANI Prenume: Virginia Nationalitate: romana
| | Activitate: Nascuta Virginia Zehan la 21 octombrie 1925, in Solovastrul de Mures, in dragul ei Ardeal pe care si astazi diva il venereaza, La Zeani ajunge de tanara in Bucuresti alaturi de parintii ei care au crescut-o in marea traditie ardeleana a credintei si a muncii. Tanara deosebit de inteligenta, se remarca in studii si ajunge studenta la Universitatea din Bucuresti la sectia de literatura si filozofie. In paralel insa incepe sudiul cantului cu profesoara Lucica Anghel in celebra casa Anghel din Dealul Mitropoliei un adevarat focar de cultura unde se intalneau tinerii intelectuali ai Bucurestiului. La recomandarea doamnei Anghel tanara cu voce de privighetoare isi continua studiile cu celebra Lydia Lipkowska, o celebra cantareata-pedagog, refugiata in Romania in urma revolutiei bolsevice. Anticomunista convinsa odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Virginia Zeani paraseste definitiv tara si se stabileste in Italia unde isi italienizeaza numele si unde continua studiile cu celebrul Aureliano Pertile. Devenita Virginia Zeani, foarte tanara cantareta isi incepe drumul de aur in lumea operei. Debuteaza in anul 1948 la Bologna cu dificilul si extrem de pretentiosul rol al Violettei Valery din opera La Traviata de Giuseppe Verdi. Acest debut a fost marcat de un succes fulminant, succes rar intalnit la un debut. Imediat italienii au adoptat-o si au socotit-o a lor, lumea lirica afland doar dupa decenii ca de fapt La Zeani este romanca si nu italiana. Rolul Violettei Valery a fost marele rol care a insotit-o intreaga cariera. Afirm cu tarie ca pe aceasta planeta exista doar trei mari Violette : cea a lui Callas, cea a lui Caballe si cea a Virginiei Zeani....In rest toate sunt umbre palide ale acestor trei magnifice.....La Zeani este socotita soprana care a interpretat rolul acesta de cele mai multe ori. Datele exacte consemneaza 643 de reprezentatii in care Zeani a intrupat-o pe suava Violetta. A cantat acest rol pe toate scenele lumii, inregistrarile live pastrate de la Covent -Garden, Metropolitan, San Carlo di Napoli fiind socotite culmi ale realizarii acestui rol.
Dupa debutul bolognez, treptat-treptat toate teatrele lumii si-au deschis portile si au aclamat-o pe Diva ardeleana.. Se stabileste la Roma intr-o splendida rezidenta demna de o regina, alaturi de sotul ei, celebrul bass Nicola Rossi-Lemeni cu care au un fiu, Alessandro. La Roma , unde debuteaza in 1955 se bucura de un statut preferential, devenind pentru mai bine de 25 de ani regina absoluta a celebrului teatru de opera din capitala Italiei. Spectacolele romane ale Virginiei La Zeani fie ca se desfasurau in cladirea operei fie ca aveau loc la celebrele Terme di Caracalla, erau un prilej de defileu pentru marea aristocratie romana, pentru ambasadori, prelati catolici si elitele intelectuale si mondene care intr-un ritual aproape sacru aduceau un omagiu imperialei La Zeani.
Un statut de regina a avut La Zeani si pe prima scena lirica mondiala Teatro alla Scala din Milano unde debuteaza in 1956 in rolul Imparatesei Cleopatra din opera Giulio Caesare de Haendel alaturi de sotul ei Nicola Rossi-Lemeni in rolul titular si alaturi de Franco Corelli si Giulietta Simionato. Anul urmator are loc pe scena Scalei, premiera mondiala a operei Dialogues des Carmelites de Francis Poulenc. Celebrul compozitor francez compune special pentru Virginia La Zeani rolul principal feminin cel al lui Blanche de la Force. Succesul acestei premiere este fulminant. In sala asista si Diva Divelor , Maria Calas care la final apare la cabina Virginiei La Zeani intr-un superb mantou de chinchila cu ochelari Cartier incrustati cu diamante, si imbratisandu-se cele doua dive vor deveni prietene pentru totdeauna. In lumea operei se stie ca dintre marile dive de opera La Zeani a fost unica mare prietena a Mariei Callas. Cu un gest de o cochetarie demna de o mare doamna, Virginia La Zeani toata viata a refuzat de cate ori i s-a propus un singur rol...cel al Normei, pentru ca in conceptia divei acest rol era al lui Callas. Si aici observam o distinctie si o noblete sufleteasca aleasa in comparatie cu alte asa zise Dame (venite de prin Australia) care fara a avea posibilitati vocale deosebite au sarit rapid si cu cruzime devoratoare in repertoriul divei Callas fara a reusi insa sa se impuna...dar sa revenim la Zeani....
Intr-o cariera extraordinara, intinsa pe mai bine de 30 de ani, La Zeani a interpretat peste 70 de roluri de opera. Este genul de soprana care la fel ca si Callas sau Caballe a putut interpreta orice de la repertoriul baroc pana la cel contemporan. In primul rand este considerata o mare specialista in repertoriul bel canto in care realizeaza minuni. Bellini ( La Sonnambula, I Puritani), Donizetti ( Lucia di Lamermoor, L ´elisir d˝amore, Don Pasquale, Maria di Rohan, Anna Bolena) sunt doi compozitori a caror muzica rasuna rascolitor in talmacirea Virginiei La Zeani. Din creatia rossiniana este marea recreatoare a rolului Desdemona din Otello in prima reluare a acestei opere rossiniene in secolul XX intr-un spectacol creat special pentru Diva la Opera din Roma. Alte roluri rossiniene carora le-a dat stralucire sunt: Fiorilla, Zelmira, Rosina si Contesa Adelle din Le Comte Ory. A cantat si in rar reprezentata opera a lui Mercadante Elisa e Claudio, in anul 1971 opera care este pastrata de discuri comercializate sub licenta Melodram.
Creatia de opera verdiana reprezinta un punct culminant al carierei Virginiei La Zeani....Pace, Pace mio Dio....rasuna rascolitor atunci cand aceasta arie este cantata de La Zeani. La fel de tulburatoare au fost creatiile sale in roluri precum: Alzira, rol socotit a fi marcat pe vecie de amprenta distinsa a Virginiei La Zeani, Gilda, Leonora atat din Trubadurul cat si din Forta destinului, Elisabeta di Valois, Aida, Desdemona etc.
Virginia La Zeani a fost si o rafinata interpreta de opera franceza: Manon de Massenet(alaturi de Beniamino Gigli), Thais de Massenet, Margareta din Faust, Olympia, Antonia, Giulieta, Stella toate patru roluri din Povestirile lui Hoffmann, realizate in aceeasi seara si altele.
Aproape toate marile roluri pucciniene au fost innobilate de interpretarea grandiaosa a superbei La Zeani: Manon Lescaut, Mimi si Musetta , Floria Tosca , Cio-Cio - San, Liu. In aceleasi coordonate ale verismului a cantat si in opere precum Il piccolo Marat, Adriana Lecouvreur, Fedora, s.a.
Creatii inedite a realizat in repertoriul wagnerian, Senta din Olandezul zburator si Elsa din Lohengrin precum si in cel rusesc:Tatiana din Eugen Oneghin de Ceaikowski
In cariera de pedagog inceputa in 1991 la Bloomington Indiana University, La Zeani a cunoscut prin studentii sai alte mari triumfuri. Angela Brown, Vivica Genaux, Elizabeth Futral, Sylvia McNair, sunt doar cateva dintre numele remarcabile ale liricii mondiale actuale care s-au bucurat de indrumarea Virginiei La Zeani.
In prezent diva traieste la West Palm Beach in Florida unde continua sa predea canto si de unde periodic revine la Roma unde in magnifica sa rezidenta traieste fiul Alessandro impreuna cu familia. Din anul 1991 este vaduva, sotul Nicola Rossi Lemeni trecand la cele vesnice.
Observatii: Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Categorii pentru Virginia ZEANI: Muzica
Personalitati nascute in localitatea Solovastru
Personalitati nascute in judetul Mures
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Transilvania
Personalitati nascute in tara Romania
Personalitati nascute pe continentul Europa de Est
Personalitati aniversate la data de 21 octombrie -
Evenimente din data de 21 octombrie
Personalitati nascute in zodia Balanta
Personalitati aniversate in anul 1925 -
Evenimente din anul 1925
Comentarii Nu exista comentarii in baza de date! Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Personalitati celebrate in 21 octombrie
| Costel BUSUIOC (Goruni, Moldova, 1974 - ) Tenor. S-a facut remarcat in Spania datorita prestatiei sale la concursul muzical “Hijos de Babel”, a castigat, pe 12 martie, finala competitiei organizate de televiziunea publica spaniola, cu 44 de puncte.
Dupa ce a interpretat o arie din “Tr ... |
| Oleg DANOVSKI (Vosnesensk, Odesa, 1917 - 1996) Dansator si coregraf. Intemeietorul scolii nationale de balet modern; fondatorul si directorul primului teatru de balet al Romaniei in 1979. Oleg Danovski senior a apărut pe scenele Teatrului Balşoi, a dansat la Opera din Milano, la New Yor ... |
| Andrei DONOS (Tantareni, Telenesti, 1956 - ) Bariton. Artist al Poporului. S-a născut la 21 octombrie 1956, la Ţânţăreni, într-un sat de gospodari din raionul Teleneşti, într-o familie cu opt copii, unde de mic a fost educat să iubească munca, calitate care ... |
| Virginia ZEANI (Solovastru, Transilvania, 1925 - ) Nascuta Virginia Zehan la 21 octombrie 1925, in Solovastrul de Mures, in dragul ei Ardeal pe care si astazi diva il venereaza, La Zeani ajunge de tanara in Bucuresti alaturi de parintii ei care au crescut-o in marea traditie ardeleana a credintei si ... |
| Celia CRUZ (Havana, La Habana, 1924 - Fort Lee, New Jersey, 2003) Nascuta intr-o familie cu 14 copii, artista a fost atrasa de muzica inca de la o varsta frageda. Celia si-a facut debutul pe scena in diverse spectacole scolare si manifestari locale. A avut primul contact cu muzicienii profesionisti dupa ce a fost d ... |
|
|