Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Ionel PANTEA


Ionel PANTEA

Nume: PANTEA
Prenume: Ionel
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Ionel PANTEA

Activitate:
Bas-bariton. Solist vocal, actor, pedagog si regizor, este unul dintre cei mai remarcabili artisti lirici ai generatiei sale. Activitatea sa profesionala s-a desfasurat atât în tara, prin nenumarate aparitii pe scene de opera, podiumuri de concert si puneri in scena, cât si peste hotare, unde numele sau este legat de scenele lirice din: Geneva, Zürich, Lyon, Paris, Lille, Bruxelles, Luxemburg, Hanovra, Berlin, München, Krakovia, Budapesta, Sofia, Varna, Roma, Barcelona, Hong-Kong, Tai-Pe, Cairo, Sao Paolo, Rio de Janeiro, New York, etc.

Ionel Pantea este laureat la sase concursuri internationale de interpretare. Pentru activitatea sa artistica a fost distins cu Ordinul Pentru Merit al Marelui Ducat luxemburghez si cu Ordinul Pentru Merit al României în grad de comandor. Este cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti, Doctor Honoris Causa si Doctor in muzica al Academiei de Muzica Gheorghe Dima Cluj si al Universitatii de Vest din Timisoara, Profesor Honoris Causa al Universitatii Babes Bolyai din Cluj.

Observatii:
Interviu cu Ionel Pantea (2009)

Aveţi o impresionantă carieră ca solist. Ce anume v-a determinat să treceţi în fotoliul regizorului?
Mi-am început cariera de regizor acum 31 de ani, din dragoste pentru teatru, pentru jocul scenic. Am debutat în 1977, cu “Nunta lui Figaro” de Mozart.Venind din teatru, aveam alte experienţe decât cele din operă , pe care doream să le împărtăşesc şi celorlalţi colegi ai mei. M-au inspirat marii regizori ai lumii ale căror spectacole le-am văzut pe cele mai importante scene europene. Mi-aduc aminte de spectacolul de la Bayreuth, cu “Inelul Nibelungilor” de Wagner, în regia lui Patrice Chereau. Atunci mi-am dat seama ce poate face un mare regizor de teatru împreună cu un mare muzician, e vorba de Pierre Boulez. Spectacolul lor a devenit unul clasic.

De ce, din toată creaţia puccini-ană, aţi optat pentru “Boema”?
Nu am optat, am fost solicitat de Opera Naţională Bucureşti să montez spectacolul care va deschide Festivalul Puccini. Am primit cu multă bucurie deoarece, în 2004, am montat acest titlu şi la Budapesta, aşa că o aveam în mine.

Despre ce e vorba în spectacolul dv. cu opera “Boema”?
Despre dragostea adevărată. Despre acea clasă socială care se afla la coada societăţii din punct de vedere material. Din păcate, condiţia artiştilor e şi azi la fel, dar pe atunci era şi mai grav. Se îmbolnăveau de boli incurabile, iar alcoolul şi dragostea fizică erau singura lor consolare. Spectacolul e construit pe ideea că dragostea este atotputernică. Am imaginat chiar jocuri copilăreşti între cei doi protagonişti. Jocul e enunţat în actul întâi, în actul al treilea se repetă, apoi este jucat ultima dată în actul al patrulea. Ca-ntr-un film, ei îşi revăd clipele fericite trecându-le prin faţa ochilor. Mi-am permis o licenţă: Mimi este o compilaţie între personajul din opera lui Puccini şi cel din romanul lui Henri Murger, care a stat la baza libretului. La Murger, Mimi este floristă, face flori, la Puccini, le brodează. La noi, face flori pe care le oferă lui Rodolfo şi tuturor băieţilor boemi care sunt la masă la cafenea. Ea reprimeşte, ca pe o relicvă, floarea pe care i-o dăruise lui Rodolfo, atunci când el
i-o dă pe patul de moarte. Moartea este sugerată de această floare care cade pe podea. Iar Mimi va fi acoperită de flori albe care cad din cer atunci când ea moare.

Un final emoţionant care va face publicul să plângă.
Sper. Puccini însuşi mărturisea că a plâns atunci când a scris scena morţii lui Mimi. Iar eu nu mi-am dorit să şochez. Am vrut să servesc teatrul, nu să mă impun sau să fiu dictator. Cred că a şoca, doar de dragul şocării nu duce la nimic bun. Dacă vrei să fii original, altfel decât ceilalţi, atunci trebuie să cauţi originalitatea în partitura operei, pentru că totul e spus în muzică . Eu m-am apropiat de partitură, întotdeauna, cu respect şi umilinţă faţă de ea, ceva rar în ziua de azi, însă, la fel ca Oscar Wilde, spun şi eu: “Sunt un om modest, dar îmi plac lucrurile bune”.

Categorii pentru Ionel PANTEA:
Muzica




Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Opera Nationala
Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site