Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime - Rabindranath TAGORE


Rabindranath TAGORE

Nume: TAGORE
Prenume: Rabindranath
Nationalitate: indiana

Date despre nastere
Loc: Calcutta
Zona/Regiune: Calcutta
Tara: India India
Continent: Asia de Sud
An: 1861
Data: 6 mai
Zodie: Taur Taur
Date despre deces
Loc: Calcutta
Zona/Regiune: Calcutta
Tara: India India
Continent: Asia de Sud
An: 1941
Data: 7 august
Rabindranath TAGORE
A trait 80 de ani.

Activitate:
Rabindranath Tagore s-a născut în anul 1861, la Calcutta, într-o distinsă familie bengaleză. Tatăl lui, Debendranath Tagore, a fost un Maharishi (înţelept mistic), reformator al hinduismului. Mama lui, Sharada Devi, avea deja 12 copii, unii chiar căsătoriţi, atunci când Tagore s-a născut.



Educat în cadrul familiei, el primea şi lecţii de engleză. I-a citit pe poeţii bengalezi încă din copilărie şi el însuşi a început să scrie poezii de la vârsta de opt ani. Tagore a fost pentru scurt timp şi la o şcoală britanică, însă educaţia convenţională i s-a părut improprie.



Tatăl său dorea ca el să devină avocat şi l-a trimis în Anglia, pentru specializare. Acolo, Tagore a fost impresionat de conferinţele liberale ţinute de John Bright şi W. E. Gladstone. În 1879 s-a înscris la Colegiul Univesitar din Londra, însă tatăl lui i-a anulat înscrierea, din motive neclare.



În 1883 s-a căsătorit cu mireasa (minoră) aleasă de familia lui, în cadrul unei ceremonii restrânse. Au avut patru copii, iar soţia lui, Mrinalini, a murit la vârsta de treizeci de ani. În 1884, cumnata lui îndrăgită, Kadambari, s-a sinucis. Deja îi dedicase patru dintre lucrările sale şi avea să-i mai dedice încă două. În 1901 a descris-o ca Charu, în "Nashtanirh".



Din anul 1890, Tagore a preluat sarcina administrării bunurilor familiei. Tot în aceeaşi perioadă, el a contribuit decisiv la cele mai importante reviste din Bengal. Primele sale colecţii poetice "Manasi" (1890), "Chitra" (1895) şi "Sonar Tari" (1895) au fost scrise într-un limbaj familiar.



Printre interesele lui manifeste din perioada maturităţii se număra şi reforma socială. În 1901 a fondat Shantiniketan, un centru educaţional (tip ashram), cu scopul de a promova simplitatea şi frumuseţea, în conformitate cu cele mai vechi tradiţii spirituale ale omenirii, cuprinse în filosofia din Vede şi Upanishade.



În 1912, Tagore a vizitat din nou Marea Britanie şi propria sa traducere în engleză a lucrării "Gitanjali" [Ofranda Lirică] a fost publicată sub auspiciile Yeats. A urmat un turneu de conferinţe în Anglia şi SUA, iar faima sa a atins culmi luminoase. Pentru lumea întreagă, Tagore a devenit glasul tezaurului înţelepciunii indiene, iar pentru India şi în special pentru Bengal, el a devenit o adevărată tradiţie vie.



Oriunde întâlnea minţi deschise pentru învăţătura sa înaltă, el o împărtăşea cu simplitate, considerându-se doar un intermediar dator să ofere mai departe această cunoaştere pe care el însuşi a primit-o în dar şi la care toţi avem dreptul prin naştere. Conferinţele sale sunt cuprinse în cartea "Sadhana" (1913) [Conştientizarea Vieţii].



Din când în când, în modul său vizionar, a participat şi la mişcarea patriotică indiană, iar Gandhi, părintele politicii revoluţionare a Indiei, era prietenul lui devotat. Tagore a fost înnobilat de Guvernul Britanic în 1915, însă, după masacrul de la Amritsar, el a renunţat la titlu, ca protest împotriva politicii britanice practicate în India.



În 1913, Tagore a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, iar banii câştigaţi i-a utilizat pentru a îmbunătăţi şcoala de la Shantiniketan. Prin 1921, el a înfiinţat şi o universitate alături de complexul şcolar.



În august 1941, Tagore a fost transportat de la Shantiniketan pentru o operaţie. A murit în acelaşi an, chiar în casa în care s-a născut.



Deşi scriitor de succes în diferite genuri literare, el a fost, înainte de toate, poet. Poeziile sale sunt profund spirituale, vii şi naturale. Între cele peste cincizeci de volume de poezie se evidenţiază "Manasi" (1890) [Unicul Ideal], "Sonar Tari" (1894) [Corabia de Aur], "Gitanjali" (1910) [Ofranda Lirică], "Gitimalya" (1914) [Ghirlanda de Cântece] şi "Balaka" (1916) [Zborul Cocorilor].



Tagore este autorul a numeroase volume de proză scurtă şi romane, între care "Gora" (1910), "Ghare-Baire" (1916) [Sălaşul Lumii] şi Yogayog (1929) [Comuniunea]. Pe lângă acestea, a mai scris piese de teatru, drame muzicale şi coregrafice, diferite eseuri, jurnale de călătorie şi două auto-biografii (una la mijlocul vieţii, iar a doua chiar înaintea morţii). De asemenea, el a lăsat numeroase schiţe şi picturi, precum şi cântece, cărora le-a compus el însuşi melodiile.



Întreaga creaţie artistică a acestui mistic înzestrat cu harul profeţiei reprezintă un omagiu adus iubirii divine, absolute, pe care o exprimă prin încercarea sa de a revela întregii umanităţi unitatea din miezul diversităţii.

Observatii:
În 1913, Tagore a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, iar banii câştigaţi i-a utilizat pentru a îmbunătăţi şcoala de la Shantiniketan.

Categorii pentru Rabindranath TAGORE:
Literatura

Personalitati nascute in localitatea Calcutta
Personalitati nascute in zona/regiunea/statul Calcutta
Personalitati nascute in tara India India
Personalitati nascute pe continentul Asia de Sud

Personalitati decedate in localitatea Calcutta
Personalitati decedate in zona/regiunea/statul Calcutta
Personalitati decedate in tara India India
Personalitati decedate pe continentul Asia de Sud

Personalitati aniversate la data de 6 mai - Evenimente din data de 6 mai
Personalitati nascute in zodia Taur Taur

Personalitati aniversate la data de 7 august - Evenimente din data de 7 august
Personalitati nascute in zodia Leu Leu

Personalitati aniversate in anul 1861 - Evenimente din anul 1861
Personalitati aniversate in anul 1941 - Evenimente din anul 1941

Personalitati din perioada 1861-1941 - Evenimente din perioada 1861-1941

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!

Personalitati celebrate in 6 mai

Lucian BLAGA Lucian BLAGA
(Lancram, Transilvania, 1895 - Cluj-Napoca, Transilvania, 1961)
Poet, dramaturg, filozof si eseist si profesor universitar. A studiat teologia la Institutul din Sibiu si filosofia la Viena, unde-si ia doctoratul. In perioada 1926 - 1939 lucreaza ca: atasat si secretar de presa, consilier si ministru plenipotentia ...

Dan POPESCU Dan POPESCU
(Constanta, Dobrogea, 1979 - )
Bas. Solist la Opera din Brasov din 2001. Studii: 2003 Universitatea de Muzică din Bucureşti - Secţia Canto, la clasa Prof.Ionel Voineag - Clasa de Operă, Prof. Cristina Cottescu şi Prof. Hero Lupescu Iulie 2000 – Maste ...

Elie Joseph CARTAN Elie Joseph CARTAN
(Dolomieu, Rodano-Alpi, 1869 - Paris, Paris, 1951)
Matematician. ...

Ernst Ludwig KIRCHNER Ernst Ludwig KIRCHNER
(Aschaffenberg, Bavaria, 1880 - Davos, Graubunden, 1938)
Pictor si gravor german. A studiat la Dresden si Munchen si a fost un membru fondator al Die Brucke. Primele sale picturi sunt realizate in stilul german Art Nouveau, arta gotica germana si Jugendstil. Aceste lucrari de inceput au fost influentate de ...

Marlene DIETRICH Marlene DIETRICH
(Berlin, Berlin, 1901 - Paris, Paris, 1992)
Pseudonim al Mariei Magdalena von Losch. Americana de origine germana. Actrita de film si de teatru. ...

Rabindranath TAGORE Rabindranath TAGORE
(Calcutta, Calcutta, 1861 - Calcutta, Calcutta, 1941)
Rabindranath Tagore s-a născut în anul 1861, la Calcutta, într-o distinsă familie bengaleză. Tatăl lui, Debendranath Tagore, a fost un Maharishi (înţelept mistic), reformator al hinduismului. Mama lui, Sharada Devi, avea d ...

William HAMILTON William HAMILTON
(Glasgow, Glasgow, 1788 - Edinburgh, Edinburgh, 1856)
Filozof si logician; a imbinat filozofia "simtului comun" cu kantianismul. Precursor nemijlocit al logicii simbolice. Lucrari: "Lectii de metafizica si de logica". ...


Personalitati celebrate in 7 august

Nicolae BRANZEU Nicolae BRANZEU
(Pitesti, Muntenia, 1907 - Arad, Banat, 1983)
Compozitor, dirijor. ...

Gheorghe (2) DUCA Gheorghe (2) DUCA
(1847 - 1899)
Inginer, reformator al invatamantului politehnic (1881), membru fondator al Societatii Politehnice. Gheorghe, fiul generalului Ion Duca, fost ministru sub Alexandru Ioan Cuza, s-a nascut la Galati in ziua de 3 februarie 1847. Tatal sau l-a trimis la ...

Vitalii DUMITRU Vitalii DUMITRU
(1971 - )
Bariton. Solist la Opera din Brasov din 2003. 2002 - 2003 - Solist la Teatrul “Nae Leonard”, Galati. Debut profesional: Septembrie 2001: in colaborare cu teatrul de Opera din Chisinau, turneu artistic in Thailanda cu opera TRAVIATA de G. Verdi. ...

Jons Jacob BERZELIUS Jons Jacob BERZELIUS
(Vaversunda, Ostergotland, 1779 - Stockholm, Stockholm, 1848)
Baron, chimist si mineralog. ...

Ralph BUNCHE Ralph BUNCHE
(Detroit, Michigan, 1904 - New York, New York, 1971)
Om politic de culoare din S.U.A., secretar general adjunct al O.N.U. (1955-1971) ...

Oliver HARDY Oliver HARDY
(Harlem, Georgia, 1892 - North Hollywood, California, 1957)
Oliver Norvel Hardy. Actor american de film, devenit celebru in cuplul Stan si Bran cunoscut mai ales sub numele Oliver Hardy (sau Bran in Romania). Este fiu de avocat. Laureat al Universităţii de Stat din Georgia, debutează ca actor & ...

Rabindranath TAGORE Rabindranath TAGORE
(Calcutta, Calcutta, 1861 - Calcutta, Calcutta, 1941)
Rabindranath Tagore s-a născut în anul 1861, la Calcutta, într-o distinsă familie bengaleză. Tatăl lui, Debendranath Tagore, a fost un Maharishi (înţelept mistic), reformator al hinduismului. Mama lui, Sharada Devi, avea d ...


Evenimente din 6 mai

27/01/1938 - 06/05/1957 - Decret de înfiinţare a unui aeroport la Craiova
În 1938, la 27 ianuarie, Carol al II-lea decreta înfiinţarea unui ae ... [ detalii ]

06/05/1990 - 16/06/1991 - „Podul de flori” de peste Prut
Pe 6 mai 1990 cortina de fier dintre URSS și România a căzut, ia ... [ detalii ]

Meditatii
Cautare personalitati in dictionar

Meditatii
Sondaje
Opera Nationala
Creare site

© Conspect dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site