Amza Pellea - Zambetul Olteniei

Zambetul Olteniei

Amza Pellea
Bun venit pe site-ul dedicat inegalabilului Amza Pellea!

Indragit actor roman, nascut in Oltenia, la Bailesti. A avut o cariera fulminanta in film si teatru, interpretand magistral roluri devenite, si din acest motiv, celebre. A debutat in teatru in 1956 pe scena Teatrului National din Craiova, iar in film in 1961 in "Setea". A mai jucat constant la Teatrul de Comedie si Teatrul National Bucuresti, ultimul rol jucandu-l pe scena unde a debutat, la Craiova, in 1983. In paralel, a jucat roluri principale in filme ca "Mihai Viteazu", "Dacii", "Nemuritorii", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Nea Marin Miliardar". In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil. Pe langa calitatile actoricesti, a fost inzestrat cu o extraordinare calitati umane, modestia, bunul simt si bunatatea sufleteasca pe care le avea devenind atuuri prin care oricine l-a cunoscut l-a si indragit. A plecat in lumea dreptilor la sfarsitul anului 1983, fiind inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.


Dragul meu Adrian,
LA MULTI ANI
Sa-ti dea Dumnezeu ani multi sanatosi si frumosi!
Iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru Amza!
Site-ul facut de tine este emotionant si foarte bine documentat. Dar mai
presus de toate se simte ca e facut cu iubire. Pentru toate astea, multumesc
Cu tot dragul, in speranta ca ne vom intilni
Oana Pellea
26 Iunie 2005


Click pe fotografie pentru a o mări!
Autograf Oana Pellea


Site-ul a fost realizat de Adrian Trasca si reprezinta o multumire pentru nenumaratele momente bune "cauzate" de umorul si de seriozitatea marelui actor.

Prezentarea este impartita in mai multe sectiuni:
Imagini cu Amza (din teatre, filme, viata de zi cu zi)
Repertoriu - piese de teatru si filme in care a jucat
Povestiri d'ale lui nea Mărin
Audio - Povestiri d'ale lui nea Mărin in format mp3
Diverse - Carti, casete, caricaturi, Bailesti (orasul sau natal), Oana Pellea (fiica sa)


Pentru realizare am folosit imagini si texte din cartile "Sa rîdem cu Amza Pellea" si Ioan Lazar - "Amza Pellea - Cel mai iubit dintre actori".
Imaginile notate cu steluta (*) pot fi folosite si ca wallpaper!

Lansare site, 12 decembrie 2003

Da, 20 de ani! Atat a trecut de la plecarea sa! Ne-a incantat inimile, ne-a descretit fruntile, ne-a lasat zambetele sale, apoi a plecat. Amintirea sa a ramas, insa, calda. Vocea lui imi mai descreteste fruntea (cel putin mie) si acum. Si sunt sigur ca nu numai mie. Cand un alt oltean hâtru si-a luat ramas bun de la noi, cineva a zis "EL a mai murit o data!"

Partial adevarat. N-a murit. Traieste. In gandurile si inimile celor care l-au iubit si il iubesc. Si pentru ca sunt multi care nu l-au uitat, m-am gandit sa ii fac un site. Si, in 'doar' cateva' luni, l-am facut. E gata de mai mult timp, dar am asteptat aceasta zi ca sa vi-l prezint! Va invit sa-l vizitati!

Un gand bun pentru cel mai iubit dintre actori, Amza Pellea!

http://www.craiova-maxima.com/amza_pellea/

Adi
Intotdeauna alb-albastru!

Dictionar   Meditatii   Creare site